Placevi na Goliji

Informacije o aktuelnom stanju

Za prvi deo, 5,5 hektara u komadu, možete na sajtu Geo Srbija da pogledate KP 156/1 i 156/2 KO Šare. Orijentacije radi Jankov kamen, vrh Golije, je 3197/2 KO Dajići.

Preostali deo je neposredno pored prvog, u gornjem delu sa desne strane.

Trenutno se bavimo stvaranjem uslova za parcelaciju i konverziju iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište. U Opštini Sjenica je pokrenut postupak za izradu Plana detaljne regulacije, a kad se završi moći će da se oforme manji placevi reda 10 do 25 ari. Možete videti Službeni glasnik [pdf] - poslednja, 56. tačka. Pogledajte i Nacrt plana detaljne regulacije koji je pratio rani javni uvid [pdf].

Što se infrastrukture tiče - neposredno pored placeva prolazi put Odvraćenica - Golijska Reka koji je i granica zone stroge zaštite. Ovaj put je upravo asfaltiran.

Za vodosnabdevanje su urađene dve zakopane i međusobro povezane cisterne koje se pune iz bunara u koji je potopljena elektro pumpa.

U ovom delu još uvek nema mogućnosti za strujni priključak. To će se rešavati kad krene izgradnja na novim placevima i kad Distribuciji bude interesantnije da postavi trafo stanicu.

Jedino privatno zemljište te površine na ovom delu planine!

1.670 m.n.v.

Placevi se nalaze u neposrednoj blizini najvišeg vrha Golije, Jankovog kamena (1.833 m.n.v.).
Samo zemljište je na 1.670 m.n.v., a do vrha Golije se stiže za 5 minuta lagane šetnje.

Neposredno uz put

Placevi su pored puta od Golijske reke (izvor Moravice) ka Odvraćenici (izvor Studenice).
Put je asfaltiran i deo je veze od Ivanjice do Novog Pazara. U blizini je i trasa budućeg autoputa do Jadranskog mora.

Ski tereni

U blizini su sve staze budućeg ski centra na Goliji. Za sada postoje žičara u Golijskoj reci i uređene ski staze na Odvraćenici.
Žičara u Golijskoj reci izlazi na Jankov kamen. Do Golijske reke ima četiri kilometra, a do Odvraćenice deset.